Evaluering af Behandlingseffektivitet ved ADHD: Brug af Vurderingsskemaet for Perceptionsforstyrrelser

Skjermbilde 2024-08-11 kl. 10.10.50

I behandlingen af ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er det afgørende at have en systematisk tilgang til at vurdere og overvåge behandlingens effektivitet over tid. En af de mest pålidelige metoder, vi anvender i vores klinik, er brugen af Vurderingsskemaet for Perceptionsforstyrrelser, også kendt som Conners Global Index (CGI). Dette værktøj giver os en struktureret og objektiv måde at måle symptomernes udvikling på og sikre, at behandlingen fører til den ønskede forbedring.

Hvordan Vurderingsskemaet for Perceptionsforstyrrelser Virker

CGI er et standardiseret spørgeskema, der udfyldes af patienten selv eller, i tilfældet med børn, af deres forældre. Skemaet er designet til at evaluere forskellige aspekter af adfærd og opmærksomhed, som er karakteristiske for ADHD. Spørgsmålene dækker en bred vifte af symptomer, herunder hyperaktivitet, impulsivitet og problemer med koncentration.

Når skemaet udfyldes første gang, inden behandlingen påbegyndes, fungerer det som en baseline, der viser symptomernes intensitet på dette tidspunkt. Ved hver opfølgning, typisk med et par måneders mellemrum, udfyldes skemaet igen. Den samlede pointscore fra skemaet sammenlignes derefter med tidligere scores for at vurdere, om der er sket en forbedring.

Forståelse af Pointscoren

Den samlede pointscore fra CGI giver et kvantitativt mål for symptomernes intensitet. En høj score indikerer en høj grad af symptomer, mens en lavere score viser en reduktion i symptomerne. I en vellykket behandling vil vi derfor forvente at se en gradvis nedgang i denne score over tid.

Det er vigtigt at understrege, at forbedringen ved ADHD-behandling ofte sker gradvist. Det betyder, at en enkelt opfølgning muligvis ikke viser dramatiske ændringer, men snarere små, men signifikante skridt i den rigtige retning. Over tid, og med fortsat behandling, vil disse små forbedringer akkumuleres, hvilket vil blive reflekteret i en mærkbart lavere score på CGI.

Langsigtet Behandlingsplan

Når vi evaluerer effektiviteten af ADHD-behandling, understøtter CGI ikke blot beslutningen om, hvorvidt den aktuelle behandlingsstrategi er effektiv, men hjælper også med at justere behandlingen efter behov. Da ADHD er en kronisk tilstand, kræver behandlingen ofte flere års opfølgning og justeringer for at opnå og opretholde optimal symptomkontrol.

Det er vigtigt for både patienter og deres forældre at forstå, at ADHD-behandling er en langvarig proces. Selvom skemaet viser fremskridt, betyder det ikke nødvendigvis, at behandlingen kan afsluttes. Snarere er det en indikation på, at behandlingen virker, og at der er behov for fortsat engagement for at opretholde og forbedre resultaterne.

Konklusion

Brugen af Vurderingsskemaet for Perceptionsforstyrrelser (CGI)er et centralt element i vores tilgang til behandling af ADHD. Ved systematisk at måle symptomer over tid, kan vi sikre, at behandlingen er effektiv og tilpasses patientens behov. Denne strukturerede evaluering hjælper os ikke kun med at forstå, hvordan patienten reagerer på behandlingen, men også med at planlægge den langsigtede behandling og støtte, der er nødvendig for at opnå varige forbedringer.

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!