Øget antal piger og unge kvinder på ADHD-medicin

9

De seneste år har vi set en betydelig stigning i antallet af piger og unge kvinder, der får ordineret ADHD-medicin. Denne udvikling blev for nylig dokumenteret i en undersøgelse udført af forskere ved Syddansk Universitet, og resultaterne er både interessante og bekymrende. I denne artikel vil vi dykke dybere ned i undersøgelsens resultater, forstå årsagerne bag stigningen og diskutere implikationerne for fremtiden.

Betydelige Tal og Vigtige Fund

Ifølge forsker Mette Bliddal, lektor og epidemiolog ved Syddansk Universitet, var der mere end 4000 flere piger og unge kvinder end forventet, som fik ordineret ADHD-medicin i løbet af 2023. Dette repræsenterer en markant stigning, der langt overstiger forskernes prognoser (Heissel, 2023).

Bliddal og hendes kolleger sammenlignede forbruget af medicin mod ADHD, depression og søvnproblemer før og efter coronapandemien. Baseret på data før pandemien, forventede de en stigning på 2949 piger og unge kvinder på ADHD-medicin efter pandemien. Det faktiske tal var derimod hele 7214, hvilket svarer til en stigning på over 4265 flere end forventet (Heissel, 2023).

Årsager til Stigningen

Professor Per Hove Thomsen, specialist i børne- og ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet, påpeger, at denne udvikling delvis kan tilskrives bedre diagnosticering af ADHD hos piger. Traditionelt har symptomer hos piger ofte været mere subtile og sværere at opdage end hos drenge. Mens drenge ofte viser mere udadrettet adfærd, kan piger have symptomer som dagdrømmeri, koncentrationsbesvær og problemer med social interaktion (Heissel, 2023).

Konsekvenser og Bivirkninger

Selvom øget brug af ADHD-medicin kan være positivt for mange, advarer eksperter mod at overse potentielle bivirkninger og risikoen for overmedicinering. Per Hove Thomsen understreger, at ADHD-medicin kun bør ordineres, når symptomerne påvirker livskvaliteten betydeligt. Bivirkninger som nedsat appetit og reduceret vækst er almindelige, og langvarig brug af medicin er ikke altid nødvendig, hvis omgivelserne tilpasses den enkeltes behov (Heissel, 2023).

Et Bredere Perspektiv

For at forstå den fulde betydning af denne udvikling må vi også se på samfundets rolle. Øget opmærksomhed omkring psykisk sundhed og bedre diagnostiske værktøjer har utvivlsomt bidraget til at identificere flere tilfælde af ADHD. Samtidig kan det også afspejle en dybere problematik forbundet med stress og forventninger i dagens samfund, især blandt unge kvinder (Heissel, 2023).

Konklusion

Stigningen i antallet af piger og unge kvinder på ADHD-medicin repræsenterer en kompleks udvikling med både positive og negative sider. Bedre diagnosticering og øget bevidsthed om psykisk sundhed er vigtige fremskridt, men det er også afgørende at sikre, at medicin kun bruges, når det er strengt nødvendigt, og at alternative tilgange overvejes. For fremtiden er det vigtigt at fortsætte forskningen på dette område og at arbejde for, at alle med ADHD får den støtte, de har brug for, hvad enten det er gennem medicinering, tilpassede rammer eller andre tiltag.

For mere information, se den fuldstændige undersøgelse offentliggjort i Acta Psychiatrica Scandinavica.

---

Kilder:
1. Heissel, A. (2023). Markant flere piger og unge kvinder får adhd-medicin. DR Nyheder. Tilgængelig fra: [DR Nyheder](https://www.dr.dk/nyheder/indland/markant-flere-piger-og-unge-kvinder-faar-adhd-medicin)
2. ADHD-foreningen
3. Syddansk Universitet, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Syddanmark
4. Acta Psychiatrica Scandinavica

Heiner Freis Dobbelt Blindtest i Homøopati for ADHD:

Indledning

Homøopati har længe været et omdiskuteret emne inden for medicin, og dens effektivitet er ofte genstand for debat. En af de mest omfattende studier på området blev udført af Dr. Heiner Frei, som gennemførte en dobbelt blindtest for at vurdere homøopatisk behandling af ADHD. I denne artikel vil vi gennemgå resultaterne fra Freis studie, metodologien bag undersøgelsen, og de potentielle implikationer for behandling af ADHD.

Hvad er Homøopati?

Homøopati er en alternativ medicinsk praksis, som blev grundlagt af Samuel Hahnemann i slutningen af 1700-tallet. Den bygger på princippet om "lignende behandler lignende" og bruger præparater, der er ment at stimulere kroppens selvhelbredende processer.

Dr. Heiner Freis Studie

Dr. Heiner Frei, en schweizisk børnelæge og homøopat, gennemførte en omfattende dobbelt blindtest for at evaluere effekten af homøopatisk behandling på børn med ADHD. Undersøgelsen blev publiceret i "European Journal of Integrative Medicine" og er en af de mest citerede i debatten om homøopatiens effekt på ADHD.

Metodologi

Studiet til Frei var nøje udformet for at sikre pålidelighed og validitet. Her er nogle af de vigtigste aspekter ved metodologien:

  1. Deltagere: Undersøgelsen inkluderede 83 børn i alderen 6 til 16 år, diagnosticeret med ADHD.
  2. Design: Dobbelt blindt design, hvor hverken deltagerne eller forskerne vidste, hvem der fik homøopatisk behandling og hvem der fik placebo.
  3. Behandling: Børnene i behandlingsgruppen fik individuelt tilpassede homøopatiske præparater, mens kontrolgruppen fik placebo.
  4. Varighed: Undersøgelsen varede i seks måneder, med regelmæssige opfølgninger og vurderinger af symptomer.
  5. Målemetoder: Effektiviteten blev målt ved hjælp af standardiserede ADHD-skalaer og vurderinger fra både forældre og lærere.

Resultater

Resultaterne fra undersøgelsen var interessante og kontroversielle. Ifølge Frei viste børnene, der fik homøopatisk behandling, signifikante forbedringer i ADHD-symptomer sammenlignet med placebo-gruppen. Forældre og lærere rapporterede om bedre koncentration, reduceret hyperaktivitet og forbedret social interaktion hos børnene, der fik homøopatisk behandling.

Kilder:

  1. Frei, H., Everts, R., von Ammon, K., Kaufmann, F., Walther, D., Hsu-Schmitz, S.-F., ... & Thurneysen, A. (2005). Homeopathic treatment of children with attention deficit hyperactivity disorder: a randomized, double blind, placebo controlled crossover trial. European Journal of Integrative Medicine.
  2. European Journal of Integrative Medicine. (n.d.). Homeopathy and ADHD.

 

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!